top of page

Hvordan kommer jeg ind på den rigtige tone?

Opdateret: 13. nov. 2023

3 tips



1. Brug noden

Kig i noden, rundt om det sted, du synes er svært.


Hold især øje med de andre stemmer:

  • Er der en af dem, som lige har haft den samme tone, som du skal ind på?

  • Er der en af dem, som lige har haft en tone, der ligger tæt på eller leder op til din?

  • Synger du sammen med en anden stemme?

  • Ligger din tone tæt op ad en af de andres stemmers, så de dissonerer?

  • Er der stemmekryds?

Alle disse spørgsmål hjælper dig med at skabe opmærksomhed på din egen tone. Er der særlige udfordringer, der skal tages hensyn til eller er der hjælp at hente lige rundt om hjørnet?


Når vi har undersøgt noden og måske fået hjælp fra den, er det vigtigt, at vi bruger øret og begynder at lytte.



2. Lyt omkring dig

Lyt til de andres stemmer og mærk, hvordan du passer i mængden og hvilken rolle din stemme spiller.


Forskellige stemmer har forskellige roller i et kor, og det kan man udnytte ved at bruge sit øre og lære sin rolle at kende.


Eksempelvis ligger 1. sopraner som regel øverst, og ofte (men ikke altid) har de melodien. Hvis man er bas udgør man ofte bunden og har mange grundtoner, mens 2. sopraner står for mellemstemmen.


Så alt efter hvilken stemme, du synger, så lyt til, hvor de andre stemmer ligger, og find din plads i akkorden.

  • Synger du eksempelvis 1. sopran, så lyt til stemmen ved siden af - nemlig 2. sopranen - og find en tone, der passer i akkorden, kun lidt over 2. sopranen.

  • Synger du alt, så lyt på samme måde til gruppen ved siden af og læg dig under dem.

  • Synger du 2. sopran, må du lytte til begge sider - og lægge dig i midten.


Men husk! - Musikken kan snyde.

Melodierne og musikken kan overraske og bevæge sig uventet - derfor er det vigtigt, at vi også bruger øjet, og ikke kun øret. Eksempelvis ved stemmekryds eller dissonanser, kan vi ikke stole på øret, som vi plejer. Når vi er vant til at skulle lægge os over eller under vores sidemakkere eller prøve at få en velklingende akkord frem, bliver vi overraskede og usikre, hvis vi ikke har opdaget uregelmæssigheder i noden i tide.


Øjet og øret er stærkest sammen. Men sommetider er det ikke nok. I disse tilfælde må hele kroppen aktiveres - når vi bruger et af de stærkeste værktøjer: Muskelhukommelse.


3. Isoler problemet

Hvis alt andet fejler, er der altid det bedste, stærkeste redskab: øvelse.

Skal du øve noget svært, er det vigtigt, at gøre det i den rigtige rækkefølge:

  • Lokaliser: Find ud af, hvor problemet ligger, hvornår det opstår og hvorfor.

  • Undersøg: Undersøg, hvordan man kan løse problemet. Det kan du gøre på flere måder: Fjern andre stemmer og fokuser på din egen, benyt dig af din sangteknik, få nogen til at synge/spille tonerne for dig, lyt til din krop, lyt til din stemme. I dette trin, er det vigtigt, at du spiller/synger de rigtige toner.

  • Løs: Når du skal til at løse problemet, er det altid en rigtig god ide at tage stedet langsomt. Mærk efter, hvordan stemmen reagerer, tilpas øret, gør tonerne lange, syng rent. I dette trin er det vigtigt at du synger rigtigt.

  • Øv: Når vi har løst problemet og lært, hvordan vi synger det rigtigt, kan vi herfra begynde at øve. Når vi øver, laver vi gentagelser og atter gentagelser. Syng fortsat langsomt, så stemmen og kroppen vænner sig til den nye, rettede teknik. Tilføj rytmer, sæt stille og roligt tempoet op, lad flere stemmer synge med.


Det er vigtigt, at vi øver os på det rigtige. Går vi for hurtigt i gang med at øve og glemmer de andre trin, er der stor chance for, at vi kommer til at øve os på noget forkert. Øver man sig meget på noget forkert, bliver det meget sværere at synge rigtigt senere hen.

Hvis det virker svært eller tidskrævende at skulle høre, lokalisere og løse sine egne problemer, så husk, at det er det, du har både korleder og korprøver til!:)

Og ellers er der altid denne lille guide, der forhåbentlig kan hjælpe dig igennem udfordrende kor-steder.



Held og lykke med korsangen!


39 visninger0 kommentarer
bottom of page